Print deze pagina

Schitterende eerste podiumplaats voor Tom Coronel in FIA WTCC 2014

· Tom Coronel pakt 2e plaats tijdens FIA-WTCC-ronde op Salzburgring
· Aansluiting bij top van het veld, snelste Chevrolet Cruze

Tom Coronel heeft het inmiddels prima naar zijn zin in de ROAL Motorsport Chevrolet Cruze. Na een ongelukkige start in het openingsweekend strijdt de 42-jarige coureur uit Eemnes nu om de podiumplaatsen binnen het Wereldkampioenschap voor Toerwagens (FIA WTCC). Na het annuleren van een van de races op de Slovakiaring werden op de razendsnelle Salzburgring in Oostenrijk de achtste en negende ronde verreden. De Nederlander zat er vanaf het begin goed bij en manifesteerde zich het hele weekend binnen de top zes van het veld. Daarmee plaatste hij zich dus ook voor de derde kwalificatie, waarmee hij ook nog eens twee extra WK punten vergaarde.

Tom Coronel eerste podium 2014 WTCC actionDe eerste race zou Tom Coronel vanaf een vierde positie starten, maar nadat de voor hem staande Morbidelli werd teruggezet (snelste ronde bij gele vlag) vertrok Tom als derde. In deze race streed hij vrijwel continu met de veelal snellere Citroens C-Elysee WTCC en hoefde uiteindelijk alleen Yvan Muller voor zich moest dulden. Een fraaie tweede plaats dus voor de Nederlander en de eerste podiumplaats van dit seizoen.

Tom Coronel eerste podium 2014 WTCC action sideRace nummer twee kende een hectisch begin waarbij Tom Coronel snel twee plaatsen won en op een zesde plek reed toen de race tijdelijk werd gestaakt vanwege incidenten met meerdere rijders. Na de herstart reed de ROAL Motorsport coureur als zesde maar profiteerde van een terugvallende Honda en lag halverwege de race vijfde. Op dat moment was hij in een fel gevecht gewikkeld met merkgenoot Gianni Mobidelli. Voor de tweede maal kwam de Safety Car op de baan. Dit keer vanwege het vele gravel op het raceasfalt. In de resterende raceronden wist Tom Coronel met hard werken zijn positie te behouden en eindigde als vijfde. In de WK tussenstand bezet hij nu de zevende positie met een totaal van 58 punten.

Tom Coronel eerste podium 2014 WTCC frontNa afloop
Na afloop van het weekend verklaarde Tom Coronel: “Ik begin meer en meer aan de auto wennen. Nu zit ik telkens bij de eerste vijf of zes en het gevoel is goed. Dit is een snel circuit en ik merk dat ik goed mee kan komen. Zeker wanneer je een goede slipstream hebt, dat scheelt hier tienden van seconden. In de tweede sessie stond ik tot twee minuten voor het einde zelfs op een eerste plek. Voor de auto hebben wij nu een goede set-up en dat verklaart ook mijn eerste keer in Q3.

Tom Coronel eerste podium 2014 WTCC dynamicAchteraf had ik daarin misschien iets meer risico moeten nemen, maar was toch ook wel weer tevreden met het resultaat. We hebben de laatste tijd hard gewerkt aan de start en ik was in de eerste race goed weg, maar werd een beetje verrast door de vroege remactie van Loeb in de Citroen. Daardoor raakten wij elkaar maar het lukte ons alle twee om weer goed verder te kunnen. Ik lag daarna wel tweede achter Muller. Even later ging Pechito (J.M. Lopez –red.) mij op hoge snelheid voorbij, maar verremde zich in de achtste ronde ook weer en daarmee had ik mijn tweede plek terug. Wat volgde was een fel gevecht waarin ik mijn positie kon behouden. Top natuurlijk die tweede plek en dat geeft nog eens aan dat wij echt op de goede weg zijn. Verder blijft de auto heel constant. De start van race twee ging ook weer super. Ik schoof van P8 naar P5. Lopez kwam al snel voorbij en was echt te snel, ik probeerde in de slipstream mee te gaan maar dat lukte echt niet.

Tom Coronel eerste podium 2014 WTCC action backDe race werd nog een keer herstart, na een megaklapper waar ik gelukkig niet bijzat. In de race heb ik verder Bennani nog ingehaald  en heb ik de strijd om de vijfde plek heel veel strijd met Morbidelli gehad. Het lukte om wederom als snelste Chevrolet te eindigen. Zelf denk ik dat wij nu op 95 procent zitten. Er zijn nog verbeteringen mogelijk en dat is goed, zeker nu wij na Moskou op Spa Francorchamps rijden. Dat is toch wel mijn thuiscircuit en daar wil ik goed voor de dag komen!”

Uitslag Race 1: 1. Yvan Muller (Citroën Racing C-Elysee) 15 ronden in 20:56.737; 2.Tom Coronel (ROAL Motorsport Chevrolet Cruze) op 3.840;  3. José Maria Lopez op 4.276; 4. Sebastien Loeb op 5.427 (beiden Citroën C-Elysee WTCC); 5. Tiago Monteiro (Honda Civic WTCC) op 12.403 en 6. Tom Chilton (Roal Motorsport Chevrolet Cruze) op 12.945.

Uitslag Race 2: 1. José Maria Lopez (Citroën Racing C-Elysee) 17 ronden; 2 Gabriele Tarquini op 1.683; 3. Tiago Monteiro op 2.554; 4. Norbert Michelisz op 3.651 (allen Honda Civic WTCC); 5. Tom Coronel (ROAL Motorsport Chevrolet Cruze) op 3.908 en 6. Gianni Morbidelli (Chevrolet Cruze) op 4.466.

Stand na 9 races: 1. José Maria Lopez 179 punten; 2. Yvan Muller 138; 3. Sébastien Loeb 134; 4. Tiago Monteiro 96 en 7.Tom Coronel 58.