Logo
Print deze pagina

Toyota pakt derde keer op rij Le Mans-trofee

Toyota GAZOO Racing heeft een buitengewoon succesvol raceweekend achter de rug. Voor de derde keer op rij won Toyota de roemruchte 24 uursrace van Le Mans. De hattrick werd gisteren, zondag 21 september, om 14:30 uur behaald. Op dat moment finishte de Toyota TS050 HYBRID met startnummer 8. De hybride-raceauto van Toyota's racedivisie had in een etmaal meer dan 5.000 kilometers afgelegd en won hiermee met vijf ronden voorsprong op de nummer twee de 24 uur van Le Mans. Verder won Toyota GAZOO Racing ook de Rally van Turkije, de vijfde ronde uit het World Rally Championship (WRC) 2020.

De Toyota TS050 HYBRID met startnummer 8 van coureurs Sébastien Buemi, Kazuki Nakajima en Brendon Hartley begon vanaf de derde startpositie aan de legendarische 24 uur van Le Mans en legde in totaal 387 ronden af, het hoogste aantal van alle deelnemers. De tweede Toyota TS050 HYBRID – met startnummer 7, van coureurs Mike Conway, Kamui Kobayashi en José María López – finishte als derde nadat de raceauto 24 uur eerder vanuit poleposition aan de race begon. De hybride-raceauto legde 381 ronden af.

Toyota wereldkampioen WEC 2019-2020
Voor Sébastien Buemi en Kazuki Nakajima was het de derde keer op rij dat ze de 24 uur van Le Mans wonnen, een prestatie die slechts zeven andere coureurs eerder in de 97-jarige historie van de langeafstandsrace wist te bereiken.
Door de winst op Le Mans mag Toyota GAZOO Racing zich nu al – met nog één race in het wereldkampioenschap te gaan – wereldkampioen World Endurance Championship (WEC) 2019-2020 noemen. Die felbegeerde titel is niet nieuw voor Toyota, ook in het seizoen 2014 en 2018-2019 werd Toyota wereldkampioen langeafstandsracen.

Snelste ronde ooit
Het was voor de Toyota TS050 HYBRID de laatste 24 uur van Le Mans. De 1.000 pk sterke hybride-raceauto met 4×4-aandrijving gebruikt 35% minder brandstof dan de eerste generatie hybride-raceauto's uit 2012 en is ongeveer tien seconden per ronde sneller. Behalve drie overwinningen op Le Mans, heeft de TS050 HYBRID ook de snelste ronde in zijn klasse (LMP1) ooit in handen.
Door de winst op Le Mans begint de Toyota TS050 HYBRID #8 met zeven punten voorsprong op de TS050 HYBRID #7 aan de volgende ronde uit het wereldkampioenschap langeafstandsracen, de 8 uur van Bahrein op zaterdag 14 november 2020.

GR Super Sport
Deze prestaties hebben de basis gelegd voor de GR Super Sport, een nieuwe, op de TS050 HYBRID gebaseerde, raceauto. Een gecamoufleerd prototype in de kleuren van Toyota GAZOO Racing van deze GR Super Sport maakte voor de race een demonstratieronde met achter het stuur voormalig Toyota coureur Alex Wurz.

Goud in Rally van Turkije
Terwijl Toyota GAZOO Racing op zondag 20 september afstevende op winst op Le Mans, pakte het rallyteam van Toyota's racedivisie in Turkije het goud in de vijfde ronde uit het World Rally Championship (WRC) 2020. De finaledag van de rally bestond uit de langste etappe uit het wereldkampioenschap, namelijk de ruim 38 kilometer lange Çetibeli-etappe die bovendien twee keer werd verreden.

Royale voorsprong
Toyota coureur Elfyn Evans begon met zijn Yaris WRC vanaf de vierde positie aan de lange laatste etappe van de rally en wist knap op te klimmen tot de eerste plek. De Britse rallyrijder legde de etappe zonder problemen af en won daarmee met navigator Scott Martin de Rally van Turkije. Met nog twee ronden te gaan, gaat de Yaris WRC van Elfyn Evans met een royale voorsprong van 18 punten aan kop in het rijdersklassement, gevolgd door de Yaris WRC van collega-coureur Sébastien Ogier. In het algemeen klassement staat Toyota GAZOO Racing op de eerste plek, met een voorsprong van negen punten op de nummer twee.

Dankwoord Akio Toyoda
Akio Toyoda, President Toyota Motor Corporation: "Dit keer waren er geen toeschouwers in Le Mans en in Turkije. Ook ik was er persoonlijk niet bij. Maar in mijn hart stond ik zowel in Le Mans als in Turkije naast de teams op het podium. Het was de laatste Le Mans-race voor de Toyota TS050 HYBRID. Sébastien, Kazuki en Brendon, ontzettend bedankt dat jullie in 24 uur verder reden dan elke andere deelnemer. En Elfyn en Scott, enorm bedankt dat jullie de snelste waren tijdens de uitdagende Rally van Turkije. Verder wil ik al onze fans bedanken die van over de hele wereld hebben meegekeken. Mede dankzij jullie zijn we tot dergelijke hoge prestaties in staat."