Logo
Print deze pagina

Wereldwijde primeur voor waterstof racewagen TU Delft

De door Delftse studenten ontwikkelde Forze VIII heeft dit weekend als eerste waterstof racewagen ooit een officiële race met een podiumplaats bekroond. Op zaterdag 17 augustus kwam team Forze als tweede over de finish tijdens de Supercar Challenge op het TT Circuit in Assen. In deze wedstrijd versloeg het team met hun waterstof raceauto conventionele benzine racewagens.

Tussen 43 benzine aangedreven racewagens begon de Forze VIII zaterdag aan de laatste race van dit weekend. Na een 45 minuten durende strijd eindigde de roze racewagen op de tweede plek binnen haar klasse. De start was sterk en de wagen klom binnen enkele ronden van de 4e naar de 2e plaats. Al snel had de Forze VIII een voorsprong van 15 seconden op de competitie. Het team wist deze voorsprong de rest van de race vast te houden en wist de podiumplaats veilig te stellen. "We zijn enorm trots op onze prestatie van vandaag. Nog nooit eerder liet een waterstof aangedreven voertuig in een officiële race andere wagens achter zich – laat staan in een race tegen dit soort benzinewagens. Voor deze podiumplaats hebben we niet alleen dit jaar hard gewerkt, maar de afgelopen 12 jaar. Om als studententeam de eerste ter wereld te zijn die deze wereldwijde primeur pakt is onwerkelijk" zegt Zhi Wei Cai, Team Manager.

Halverwege juli nam de auto het ook al tweemaal op tegen benzinewagens in de Supercar Challenge, toen op toekomstig Formule 1 circuit Zandvoort. De eerste race werd door technische problemen niet uitgereden, de tweede race ging een stuk beter. Na de snelste rondetijd te hebben neergezet viel de auto echter kort uit, de opgelopen achterstand kon niet meer worden ingehaald en het team eindigde achteraan.

Zhi Wei Cai, Team Manager: "Na Zandvoort wisten we dat we de snelheid hadden. De grootste uitdaging voor dit weekend was dan ook om die snelheid gedurende een hele race vast te kunnen houden. We hebben daarom de afgelopen maand alles gegeven om het maximale uit de racewagen te halen. Niet zonder resultaat, deze vierde race pakten we eindelijk een podiumplaats."
Van 0 tot 100 in 4 seconden zonder uitstoot

De door studenten gebouwde Forze VIII is een waterstof-elektrische auto. Net als bij een batterij-elektrische auto worden de wielen aangedreven door elektromotoren die werken op elektriciteit. Bij de waterstofwagen wordt de elektriciteit tijdens het rijden geproduceerd in de brandstofcel door waterstof uit de tank te combineren met zuurstof uit de buitenlucht, de enige uitstoot die hierbij vrijkomt is water. De auto is af te tanken binnen drie minuten.

De roze racewagen is op technisch vlak dus niet te vergelijken met de benzine-aangedreven concurrentie, maar wat prestaties betreft komt de wagen in de buurt van de Porsches en BMW's die in de race in actie komen. De Forze VIII accelereert naar 100 km/h binnen 4 seconden en bereikt snelheden van boven de 210 km/h. Het maximale koppel dat de motoren kunnen leveren is 780 Nm. Dit is dezelfde "draaikracht" als een 10cm lange steeksleutel waar aan het uiteinde een gewicht van 780 kg hangt. Ter vergelijking: de Ferrari 812 Superfast, een van de snelste modellen van de Italiaanse sportwagenbouwer, blijft steken op 718 Nm.

Studententeam Forze Hydrogen Electric Racing is al ruim 12 jaar bezig en heeft in die tijd acht auto's gebouwd. De missie van het team is om waterstoftechnologie te promoten. "We bouwen een inspirerend voorbeeld, een racewagen, en gebruiken dat om de mogelijkheden van waterstoftechnologie te laten zien" aldus Cai. "Dat voorbeeld was de afgelopen twee jaar de Forze VIII, daar hebben we nu alles uitgehaald. Het ontwerpen, bouwen en testen van de nieuwe waterstofracer, de Forze IX, is de volgende uitdaging voor ons team. De winst van vandaag heeft ons alleen maar enthousiaster gemaakt over wat we kunnen bereiken met de nieuwe racewagen.